Listan över goda bakverk kan göras lång, men min personliga favorit vars plats ingen kan ta är crème brûlée. Den enda utmanare desserten någonsin fått är denna himmelskt goda variant som kombinerar det bästa av två världar – crème brûlée och cheesecake.
Endast ett geni kan ha kommit på idén om att förena dessa bakverk. Om du mot förmodan är skeptisk, prova att slänga ihop denna ljuvliga kaka. Jag vågar slå vad om att den är uppäten inom tio minuter.
Den här desserten har krämigheten från crème brûlée och fluffigheten som en cheesecake. Självklart finns även den knäckiga digestivebotten närvarande.
Créme brûlée-cheesecake
Det här receptet på crème brûlée cheesecake är enkelt och kräver endast cirka 40 minuter av din tid.
Ingredienser:
15 st digestivekex
75 g smör (smält)
400 g naturell färskost (Philadelphia är att rekommendera)
4 äggulor
1/2 krm vaniljpulver
1/2 dl strösocker (5 cl)
1 burk kondenserad mjölk (397 g brukar en burk innehålla)
Topping
Råsocker som ska brännas med brännare
Lättvispad grädde
Hallon
Så här gör man
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Smält smöret på svag värme och mixa sönder digestivekexen under tiden.
- Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant.
- Blanda ihop det smälta smöret med digestivesmulorna och tryck ut så att blandningen täcker botten på formen. Tryck till så att botten är platt och kompakt.
- Vispa ihop färskost, kondenserad mjölk, äggulorna, strösocker och vaniljpulver. Vispa allt slätt med elvisp.
- Fyll upp formen med cheesecakesmeten. Ställ sedan in i nedre delen av ugnen i cirka 25-27 min. Håll koll på konsistensen. Kakan ska kunna röra sig lätt när man gungar på den.
- Ta ut och kakan och låt den svalna 5 minuter inna du ställer in den i kylskåpet för att kylas ner ytterligare.
- Strö på råsocker och bränn av med brännare som är avsedd för bakverk.
- Servera tillsammans med en klick grädde och färska hallon. Ett hett tips är att vispa grädden tillsammans med hallon för att servera kakan med en syrlig och härligt rosa hallongrädde.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.
Makalöst gott!