Janssons frestelse på ett helt nytt och unikt sätt

Många håller Janssons frestelse som en favorit på julbordet. Men det är en rätt som ändå är aningen tidskrävande att laga. Därför är det här nya receptet ett bra alternativ för den som känner sig stressad inför julhelgen.

Det är dessutom en helt ny variant av rätten som man inte sett tidigare vilket kanske strider lite mot de klassiska jultraditionerna men samtidigt är det ju roligt att prova någonting nytt, häng med!

Köttbullar ska rullas, sillarna läggas in, julskinkan ska griljeras, vörtbrödet bakas… listan över alla julens bestyr kan göras lång. Alla har inte tid att hinna med allting. För julen handlar, trots att många kanske inte håller med, inte enbart om maten. Det finns många andra måsten också.

Recept Janssons frestelse

För att göra en klassisk Janssons frestelse behöver du skala och skära över ett kilo potatis i smala stavar. Visst, det är inte världens krångligaste uppgift. Men det tar ändå lite tid.

Tid som du kanske inte har. Därför har de senaste årens speciella Jansson-trend med pommes frites i stället för vanlig potatis blivit mer och mer populär. Du slipper stå där och skala och skiva potatis som en tok. Det enda du behöver göra är att köpa en påse färdiga pommes frites från frysdisken.

Du behöver:

Ingredienser (8 bufféportioner):

  • 2 gula lökar
  • 1 påse pommes frites- (750 g)
  • 1 burk ansjovisfiléer- (125 g)
  • 1 burk ansjovisfiléer- (55 g)
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala, halvera och skiva löken tunt.
  3. Varva pommes frites, lök och ansjovisfiléer i en ugnssäker form, avsluta med pommes.
  4. Blanda ansjovisspad, grädde och mjölk.
  5. Häll över pommes fritesen och strö på ströbröd.
  6. Grädda på nedersta falsen ca 40 min.

Tips: Kall Jansson värms i 200° ca 20 min.

Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!

 

Läs mer om...