Att ha kalkon på julbordet är ingen direkt svensk tradition utan kommer främst från de brittiska öarna och USA där kalkonen har en självklar plats i mitten av julbordet, ungefär som den svenska Janssons frestelse som alltid är lika uppskattad och alltid ger upphov till lovord till kocken. Men på senare år har det blivit allt vanligare att äta det under juletider och här nedanför visar ingen annan än Leif Mannerström hur han lagar sin version, häng med!
Kalkon är inte bara gott och ser härligt ut på ett julbord utan är också nyttigt, så man adderar inte direkt till allt det feta och onyttiga på julbordet om man dukar fram den. Det finns såklart väldigt många olika sätt att tillaga en kalkon på men här nedanför visar stjärnkocken Leif Mannerström hur han gör.
Kalkon av Leif Mannerström
Leif Mannerström har under flera årtionden gjort sig ett namn inom det vi kallar husmanskost, rejäl mat med förankring i det traditionellt svenska köket. Receptet här nedanför är inget undantag.
”Idag blir det en riktigt höjdare. Fylld kalkon som jag serverar med en fantastisk sås tillsammans med brysselkål och rimmat fläsk som garnityr. Häng på!” skriver Leif på sin Youtubekanal. Du behöver följande ingredienser:
Svensk kalkon
Fläskfärs
Valnötter
Champinjoner
Aprikos
Timjan
Persilja
Vitt bröd
Lök
Brysselkål
Rimmat fläsk
Ägg
Grädde
Schalottenlök
Kalvfond
Ljus sirap
Smör
Salt
Peppar
Så här gör du
Vad ska man då göra med ingredienser? Vill man göra det enkelt för sig, och det vill man alltid när det kommer till matlagning, så kan man alltid ta och spana in klippet här nedanför, där Leif i egen hög person visar hur det ska gå till. När man ser slutresultatet vill man inget hellre än att rusa till affären och köpa sig en kalkon!
Wow så gott, det här måste man ju bara prova!