Nu när hösten officiellt är här så är det äntligen läge att börja äta varma, mustiga, härliga grytor. Och när det kommer till grytor finns det få rätter som är så svenskt klassiska som kalops.
När man väl är inne på husmanskost är det svårt att inte tänka på Leif Mannerström, som snudd på blivit synonym med klassiska, svenska rätter. Här nedanför visar han hur han lagar sin kalops, och resultatet får verkligen magen att börja kurra.
Att kalops är en gammal rätt har nog de flesta koll på, men få vet att rätten dyker upp redan 1755 i Cajsa Wargs kokbok. Själva ordet kommer från ”collops” som är engelska och betyder skivor av kött. Rätten återfinns i Sverige och i Finland, där rätten heter palapaisti, och serveras oftast med kokt potatis och rödbetor.
Här hittar du fler underbara och enkla recept från Matbibeln!
Kalops av Leif Mannerström
För att laga kalops på Leif Mannerströms vis behöver du följande ingredienser:
Högrev
Selleri
Morötter
Purjolök
Gul lök
Lagerblad
Kryddpeppar
Svartpeppar
Nejlika
Fond
Umamifond
Soja
Olja
Smör
Salt och peppar
Vatten
Här hittar du fler underbara och enkla recept från Matbibeln!
Så här gör du
Hur gör man då med alla ingredienser för att få ihop det till en kalops? Man kan helt enkelt titta på klippet här nedanför och se hur Leif själv gör, det är enklare än man kan tro!
Här hittar du fler underbara och enkla recept från Matbibeln!