Få maträtter gör mig så nostalgisk som kålpudding. Det är klassisk husmanskost när den är som bäst. Det kanske känns krångligt och omständigt att svänga ihop en kålpudding.
Men det är för gott för att motstå, speciellt om man tar en titt på Mat-Tinas recept här nedanför. Dessutom är rätten lättare att laga än vad man kanske kan tro. När den väl är klar har man mat så det räcker i flera dagar om man nu inte slukar allt på en gång det vill säga.
Blandningen av vitkål, färs, grädde, sirap, soja och fond gör att den här rätten gör maträtten till en riktig smakbomb. Men Mat-Tina har i en ytterligare ingrediens som får det att vattnas i munnen på riktigt. Mat-Tinas kålpudding får mig att dregla – en titt på hemliga ingrediensen och du kommer förstå varför.
Ingredienser kålpudding
1,2 kg vitkål (1 litet kålhuvud)
Smör och rapsolja till stekning
600 g fläskfärs
1 gul lök
1 skiva vitt bröd 30 g
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk senap
1 tsk salt + vitpeppar från kvarn
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl ljus lageröl
Sås:
2 -3 dl Sky/buljong från kålpuddingen
1,5 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och vitpeppar från kvarn
Här hittar du fler smarriga och enkla recept från Matbibeln!
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär ner kålen i grova bitar, bryn kålen i lite smör och rapsolja.
- Smaksätt med salt och vitpeppar.
- Finhacka löken, blanda färsen med lök, vitt bröd, ägg, mjölk, till en smet och smaksätt med senap, salt och vitpeppar.
- Varva färsen och kålen i en smord ugnsform och täck med den brynta vitkålen.
- Ringla över sirap och öl och klicka över lite smör på toppen. Baka av i ugn cirka 35-40 min. Täck formen med alufolie de sista 10 minuterna om det blir för mycket färg på ytan.
- Sila ner skyn/buljongen från kålpuddingen i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka ihop ett par minuter och red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med vinäger, salt och vitpeppar.
I klippet här nedanför kan du själv se hur Mat-Tina lagar sin kålpudding.
Här hittar du fler smarriga och enkla recept från Matbibeln!