Hemlagade kåldolmar går aldrig av för hackor, jag skulle till och med vilja påstå att det är bland det godast som finns. I Sverige har vi ätit kåldolmar i hundratals år och det finns givetvis mängder av olika recept på denna rätt.
Men är det någon man verkligen lyssnar på när det kommer till husmanskost är det Leif Mannerström, svensk okrönt konung av just husman. Här nedanför bjuder han på sitt underbara kåldolme-recept, häng med!
Kåldolmarna sägs ha ursprung från Osmanska riket (Turkiet) och det sägs att det var Karl XII som tog med sig rätten hem till Sverige efter att han varit på resande fot i fem år. Att så är fallet finns det inga direkt bevis för, men det äldsta receptet på kåldolmar hittar man i Cajsa Wargs kokbok från 1765. Det är häftigt ändå, att en sådan gammal rätt får folk på fall än idag.
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!
Vitkål är nyttigt
Vitkål är kanske inte den mest färgglada grönsaken vi har, men man ska inte döma den efter utseendet. Insidan är nämligen en riktig vitaminbomb. En vanlig portion vitkål innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin och vitamin K.
Den är dessutom rik på antioxidanter och fungerar renande mot toxiner. Vitkålen är också kalorifattig och inte nog med det, oftast går det att hitta vitkål till ett riktigt bra pris året om, vilket gör kåldolmar till en ganska nyttig rät. Här nedanför visar självaste Leif Mannerström hur han lagar kåldolmar.
Tips! Det går det alldeles utmärkt att göra mängder av husmansfavoriten och frysa in för hektiska dagar då tiden är knapp, eller lata dagar då man inte har ork att börja från början i köket.
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!
Kåldolmar Leif Mannerström
För att göra Leif Mannerströms kåldolmar behöver du följande ingredienser:
Vitkål
Gul lök
Sirap
Salt och peppar
Högrev
Fläskkarré
Formfranska
Kall potatis
Ägg
Mjölk
Kalvfond
Smör
Rapsolja
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!
Gör så här
Vad gör man då med alla ingredienser? Man kan helt enkelt kolla på klippet här nedanför och se hur Leif gör.
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!