Januari är här med allt vad det innebär. Det är kallt, slaskigt och det känns oändligt långt till nästa ledighet som är påsken. Men. Det är också lite skönt att få återgå till rutinerna igen efter allt julstök med all stress det innebär. Något som verkligen hör vardagen till är matlådor men ibland kan det ju vara lite svårt att komma på vad man ska laga. Här nedanför kommer ett perfekt recept till matlådan, signerat Filip Poon: koreansk kyckling med ris och chiligurka!
Kyckling är ett livsmedel som är väldigt bra att äta. Det är väldigt nyttigt och fettsnålt och går dessutom att laga på en otrolig mängd olika vis. Det är med andra ord perfekt nu i januari när man vill tillbaka till rutinerna efter jul och nyår när man kanske inte ätit som allra nyttigast, för att uttrycka det milt. Här nedanför visar stjärnkocken Filip hur han lagar rätten koreansk kyckling med ris och chiligurka, en rätt som lämpar sig exceptionellt bra i matlådan.
Koreansk kyckling recept
För att laga tre portioner av koreansk kyckling på Filip Poons vis behöver du följande ingredienser:
4 st kycklingbröst á 700g, grovt delade
1 tsk vitlökspulver
1 tsk peppar
1/2 tsk salt
1/2tsk MSG (går att skippa)
2 tsk maizena/potatismjöl eller vetemjöl
2 msk rapsolja
Sås:
1 rödlök, grovt delad
1.5 msk Gochujang eller sweet chili eller sriracha
0.75 dl japansk sojasås (obs inte kinesisk soja)
2-3 msk honung
Chiligurka:
1 st gurka, skivad
2 msk japansk soja
3 msk risvinäger
1/2 tsk MSG
2 msk sesamfrön
2 msk Laoganma Crispy chilioil, (Går att byta ut mot 1tsk chiliflakes + 1msk sesamolja)
Till servering:
3 portioner Jasminris
Så gör du
För att laga koreansk kyckling följer du dessa steg:
- Skölj och koka riset.
- Gurka: Blanda allt till gurkan i en skål. låt stå och marinera.
- Dela kyckling och gå in med kryddorna och maizenan. Blanda ordentligt. Stek sedan i 3-4msk rapsolja i en medelvarm stekpanna. ca 5-6min på varje sida.
- Gå sedan i med lök och såsen, låt koka ihop.
- Smaka av med salt.
- Servera koreansk kyckling.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur Filip gör.
Så smarrigt, detta måste man ju prova!