Köttfärslimpa är en rätt som gått genom generationer. Man åt det som barn i skolan och hos någon släkting och nu äter man det som vuxen och lagar det till sina barn. Det är en rätt som alltid går hem i alla läger och är dessutom inte särskilt svår att få till. Särskilt inte om man följer receptet här nedan, som kommer från ingen mindre än Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina. Häng med!
Köttfärslimpa har ätits i Sverige under lång tid. Till en början räknades rätten som överklassmat men från och med mitten på 1800-talet började köttkvarnen bli allt mer vanlig i Sverige vilket gjorde köttfärslimpan till en rätt för den vanliga svensken.
Köttfärslimpa ingredienser
För att laga köttfärslimpa med macka och stekt ägg på Tina Nordströms vis behöver du följande ingredienser för fyra portioner.
4 skivor gott surdegsbröd
4 skivor köttfärslimpa
4 ägg
Ölbräserad lök
- 3 gula lökar
- 1 msk neutral rapsolja
- 1 tsk socker
- 1 nypa salt
- 2 msk smör
- 2 tsk japansk soya
- 2 dl öl (jag använde ljus lager)
Gör så här
- Skala och skär löken i tunna klyftor.
- Bryn löken gyllene i en stekpanna med rapsolja.
- Tillsätt en nypa socker och salt och låt sockret karamelliseras runt löken.
- Tillsätt smör och soya och bryn löken lite till.
- Slå på öl och låt alltsammans koka in i löken tills den blir mjuk och såsig.
- Stek på brödet, köttfärslimpan och ägget. Bygg upp mackorna med löken i botten och ägget på toppen. Ät direkt!
Här nedanför kan du se exakt hur Tina går tillväga.