Det är ingen hemlighet att många av oss får i oss lite för mycket kalorier i förhållande till hur mycket vi rör på oss.
I takt med de senaste årens hälsotrender har dock allt fler börjat räkna på hur många kalorier vi egentligen stoppar i oss om dagen – och jag tror det är fler än jag som fått en rejäl chock av resultatet. 300 kalorier i vitt bröd, 500 kalorier i ett wienerbröd, 500 kalorier på 100 gram bearnaisesås… ja, det känns ju nästan som om man inte får äta något längre!
Cheesecake få kalorier
Men så är givetvis inte fallet. Visst kan du fortsätta äta av det bästa livet har att erbjuda – det gäller bara, förutom att röra på kroppen, att äta lite smart. Som den läckra cheesecake jag nu tänkte dela med mig av. Den är visserligen ett bakverk och så klart inte det nyttigaste du kan äta, men den är också ett exempel på hur du kan njuta av något gott men ändå göra det lite, lite smartare.
Cheesecake på kvarg
I receptet visar nämligen kocken Miranda Gore Browne hur du bakar en underbar och krämig cheesecake… med 400 färre kalorier än en vanlig cheesecake. Det är inte alls komplicerat, det smakar väldigt bra – och hemligheten, den heter kvarg!
Häng med i receptet här nedan och känn dig fri att dela vidare för att visa dina vänner att man, oavsett om man är på diet eller inte, kan fortsätta njuta av livets goda!
Du behöver, botten:
125 g mosade digestivekex
70 g strösocker
50 g osaltat smör
Du behöver, topping:
1000 g kvarg
85 g osaltat smör
225 g strösocker
3 ägg, plus 2 äggulor
Skalet från 1 citron
2 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull.
2. Sänk värmen och häll i krossade digestivekex och strösocker som du redan blandat ihop.
3. Pressa i botten av en form med baksidan av en träsked.
4. Sätt in i ugnen, 190 grader, i 15 minuter.
5. Vispa kvarg, smör och socker i en elvisp. Blanda ner ägg och äggulor, ett i taget, tills allt är krämigt och hopblandat.
6. Blanda ner vaniljextrakt och skalet från en citron. Kör ett sista varv med elvispen för att mixa allt.
7. Slå in formen i aluminiumfolie. Detta kommer hindra att vatten läcker in i kakan. Ställ sedan formen i en långpanna.
8. Häll ner blandningen i kakformen.
9. Häll sedan kokande vatten i långpannan. Det ska nå upp till ungefär hälften av din cheesecake.
10. Kör in i ugnen, 190 grader, i 1 timme.
11. Låt vila i kylen i ungefär 8 timmar – och din kalorisnåla cheesecake är klar. Läckert, inte sant?!
Vill du ta allt en gång till? Spana in videon här nedan: