Lapskojs: Mannerströms recept tar nätet med storm

När man ska nämna berömda kockar från Sverige kommer de flesta att tänka på Leif Mannerström, berömd för sina kunskaper inom husmanskost, däribland lapskojs. Leif Mannerström har utsetts till kockarnas kock tre gånger och har behållit en stjärna i Guide Michelin i över i över tio år. 

Att kalla Leif Mannerström en av Sveriges bästa kockar någonsin är sannerligen ingen överdrift. De senaste åren har han varit programledare för ”Sveriges mästerkock” och driver en egen Youtubekanal där han lär svenska folket att laga hans otroliga klassiker. Ett av mina favoritrecept är definitivt Leifs variant på lapskojs.

Lapskojs är en riktigt klassiker och finns i olika varianter i hela norra Europa. Från början kommer lapskojs kommer rätten däremot från England där den heter ”Lobscouse”.

Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!

Leif Mannerströms lapskojs

Det här är Leif Mannerströms variant på rätten och den går sannerligen inte av för hackor. Dessa ingredienser behöver du:

Oxbringa
Oxbuljong
Potatis
Lök
Ansjovisspad
Ansjovisfilé
Ägg
Rödbetor
Grönkål
Purjolök
Lagerblad
Kryddpeppar
Smör
Vitpeppar
Dijonsenap

Så här gör du:

Så här lagar man lapskojsen:

  1. Skär köttet i mindre bitar och ställ åt sidan och koka upp en oxbuljong.
  2. Lägg i finhackad lök, anjovisspad, och lagerblad. Låt buljongen koka ner så att köttet kokar sönder.
  3. Tärna potatisen och låt den koka med i buljongen.
  4. När potatisen blivit mjuk, ta bort lagerbladen och vispa ihop allt med en elvisp. Smaksätt med kryddpeppar, vitpeppar och dijonsenap.
  5. Bryn smöret och ha i moset.
  6. Finhacka även lite purjolök och blanda ner i moset.
  7. Servera med stekt ägg, rödbetor och dijonsenap.

Här nedanför kan du själv se hur Leif lagar lapskojs.

Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!