Linda in fläskfilé i smördeg och fyll med detta – resultatet får hela familjen att jubla

Fläskfilé är en riktig helgfavorit när man vill lyxa till det lite extra. Bäst av allt? Det går att variera i all oändlighet.

Nu gör detta recept på fläskfilé i smördeg stor succé på nätet – spana själv in det här nedanför!

Fläskfilé i ugn, en mustig gryta, en krämig pasta – eller varför inte bara precis som den är, med lite goda tillbehör.

Uppskattas av alla

Fläskfilé är en klassiker i många hem, och brukar uppskattas av stora som små.

Men även om jag har testat många olika fläskfilérecept, har jag aldrig provat den här varianten som nu sprids över hela nätet. En fläskfilé inlindad i smördeg – med magiska tillbehör så som smält ost, skinka och stekt lök.

Helgfavorit

Du hör ju själv, den här helgfavoriten kommer få gästerna att jubla nästa gång du bjuder över på middag.

Häng med här nedan för att se hur du lagar fläskfilé i smördeg, och efteråt får du gärna trycka på dela-knappen för att inspirera andra!

Fläskfile i smördeg recept:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g skinka
  • 200 g hård ost
  • 400 g smördeg
  • Salt
  • Peppar
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Olja
  • Ägg
  • 30 g smör
  • 1 msk vitt vin

Gör så här:

  1. Skär bort överflödiga senor från din fläskfilé. Strö sedan ut salt, peppar och timjan över en skärbräda och rulla fläskfilén i kryddorna.
  2. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek hela filén på alla sidor, ihop med en kvist rosmarin, i ungefär 10 minuter.
  3. Hacka lök och vitlök och fräs i pannan ihop med vitt vin, tills löken har fått fin färg.
  4. Riv ost mot den grova sidan på rivjärnet. Kavla ut smördegen på en bänk med lite mjöl och lägg sedan ut skinka och riven ost i mitten av smördegen. Toppa med stekt lök.
  5. Lägg på din fläskfilé och toppa med ytterligare riven ost.
  6. Vik över smördegen nästan hela vägen över fläskfilén. Pensla med äggula ovanpå smördegen och längst ut i kanten, enligt bilden nedan.
  7. Rulla sedan över hela smördegen och tryck till i kanterna. Lägg i en form med bakplåtspapper, pensla över ytterligare äggula och sätt sedan in i ugnen, 200 grader, i 50 minuter. Efter 20 minuter, täck med bakplåtspapper även ovanpå.
  8. När fläskfilén är klar, är det bara att skära upp och avnjuta. Hur gott som helst!

Här nedan kan du se ett klipp på hur man gör.

Enkelt och gott – behöver inte vara svårare än så här!