Löksås med stekt fläsk: Mat-Tinas variant är en succé

Stekt fläsk med löksås. Finns det något godare? Många av oss skulle säga nej. Det är en sådan otrolig klassiker som många ätit otaliga gånger och i otaliga varianter. Man kan såklart variera den här rätten på många olika sätt men frågan är om inte receptet nedan tar priset?

Det är nämligen ingen mindre än Mat-Tinas egen variant och när man ser resultatet börjar smaklökarna att dansa, häng med!

Stekt fläsk med löksås är som bekant en riktig klassiker. Många lägger ofta mycket fokus på själva fläsket men i receptet här nedanför har Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina, valt att fokusera på själva löksåsen. Spana själv in resultatet i klippet längst ned i artikeln!

Löksås med stekt fläsk

För att laga Mat-Tinas otroliga recept behöver du följande ingredienser:

700 g rimmat sidfläsk, skivat
2 gula lökar
1 rödlök
0,25 purjolök (den ljusgröna biten)
4 dl gräddmjölk (50/50 grädde & mjölk)
1-2 msk japansk soya
Vitpeppar från kvarn
1 msk smör till stekning
1 msk rapsolja till stekning
Kokt skalpotatis till servering

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Gör så här

Vad gör man med alla ingredienser då? Jo, man följer nedan steg.

  1. Stek fläsket i en gjutjärnspanna tills det blir knaprigt.
  2. Lägg fläsket på en tallrik och varmhåll i ugnen under tiden såsen lagas (spara stekfettet).
  3. Skala och skiva gul och rödlök tunt, stek löken mjuk med smöret och stekfettet i samma gjutjärnspanna så den får lite färg.
  4. Tillsätt sedan gräddmjölken och låt koka ihop till en krämig tät sås ett par minuter.
  5. Tillsätt strimlad purjolök i såsen strax innan servering – låt koka upp igen.
  6. Smaka av med soya och vitpeppar.
  7. Lägg upp såsen på tallrikar med fläsket och servera tillsammans med kokt skalpotatis.

I klippet här nedanför kan du själv se hur Tina Nordström gör.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!