Efter en lång väntan närmar vi oss äntligen den officiella julmånaden då det är fritt fram att frossa i julens läckerheter, varför inte en lussedrink? Min personliga och ohotade favorit är lussekatten. Jag kan äta flera stycken utan problem. Nybakade, varma och fluffiga bullar är alltid svårslaget, men det är just smaken av saffran som gör lussebullar unika och magiska. Just därför är drinken här nedanför helt perfekt, häng med!
I Sverige är vi inte lika duktiga på att använda saffran i mat och dryck som i andra länder. Det kommer det dock att bli ändring på efter att du provat detta recept. Glögg i all ära, men vill man fira advent med bravur är den lussedrink vi hittar här nedanför verkligen rätt väg att gå. Faktum är att den kan avnjutas när som helst under hela december, då den smakar som lussekatt i ett glas.Ja, du läste rätt. Drink plus lussekatt är sannerligen det bästa av två världar.
Den här drinken kan agera välkomstdrink på minglet, men funkar likväl som dessertdrink på grund av den söta smaken. Oavsett vad så kommer dina gäster att bokstavligt talat gapa efter första smaken. Observera att drinken är en mjölkdrink, men det går lika bra att använda havremjölk eller soyamjölk om man skulle vara känslig mot laktos.
Lussedrink recept
Du behöver följande ingredienser:
8 cl Likör43
4 cl Baileys
1 paket saffran
3 dl mjölk
1 cl råsocker
Is (cirka 6 isbitar)
Så gör du
- Börja med att mortla saffran och råsocker så att all essens och färg kommer ur kryddan.
- Ta ett glas och häll i Likör43 och Baileys. Häll sedan ner sockret och saffranet och rör om med en sked tills det blandats ut med alkoholen.
- Lägg is i botten av en drinkshaker. Häll sedan i mjölk och spritblandningen. Skaka ordentligt tills allt blandat sig.
- Ta fram två glas och lägg is i botten. Använd en sil för att försiktigt hälla över drinkblandningen.
- Om du vill lyxa till det ytterligare kan du toppa glaset med lite vispad grädde med vaniljpulver i.
Helt underbart gott, god jul!