Madeleine Landleys klassiska Janssons frestelse – så tar du krämigaste julfavoriten till en ny nivå

Janssons frestelse är en rätt som har sin självklara plats på julbordet. Här får du ett klockrent recept på hur du lyckas med rätten.

Nedan följer Madeleine Landleys recept på klassisk Janssons frestelse.

Janssons frestelse passar i en mängd olika sammanhang. Från början var den egentligen tänkt som en vickningsrätt, men den gör sig precis lika bra på påsk-, midsommar-, eller julbordet.

Det råder oklarheter och delade mningar om var rätten har sitt ursprung, men klart är att den kommit att bli en succé över hela Sverige.

Serverat med en kall öl och en knäckemacka så är det inte mycket som slår en riktigt vällagad Janssons frestelse.

Och som tur är så är det inte heller särskilt svårt att tillaga!

Matbloggaren Madeleine Landley som driver matbloggen Landleyskök.se bjuder på en mängd fantastiska recept, både på sin blogg och på sin Youtube-kanal.

Nedan följer hennes perfekta recept på Janssons frestelse.

Klassisk Janssons frestelse

Ingredienser:

  • 2 stora gula lökar
  • 700g potatis av mjölig sort
  • 250g Grebbestads ansjovis (2 burkar)
  • 3-4 dl vispgrädde
  • salt, peppar
  • 3 msk ströbröd*
  • smör

Så gör du:

  1. Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
  2. Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare.
  3. Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar – efter behag.
  4. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över.
  5. Strö över ströbröd och fördela ut smörklickar på toppen. Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen. *Välj glutenfritt ströbröd om du är glutenintolerant.

I spelaren nedan kan du se exakt hur Madeleine Landley går tillväga när hon lagar sin Janssons frestelse:

Tack för det finfina receptet Landley!

Dela gärna den här artikeln så att fler får ta del av receptet!