Revbensspjäll hör julen till och det finns inte mycket som slår hemlagade spjäll.
Nedan följder stjärnkocken Markus Aujalays grymma recept som säkrar julen och ser till så att du definitivt kommer att lyckas med dina revbensspjäll.
Vi befinner oss i december och man får ändå lov att säga att julen är här, även om det ännu dröjer ett par veckor till själva julhelgen.
Det är nu hög tid att smörja kråset med all den fantastiska mat som jultraditionerna bjuder på. Bland mina favoriter på julbordet så hör helt klart revbensspjällen till. De möra och kryddade köttet kan jag se fram emot hela året.
Men revbensspjäll är en rätt som kräver en del kärlek vid tillagningen. Det kan vara svårt att få till den där rätta kryddningen eller veta exakt hur länge det ska köras i ugnen.
Men du kan vara lugn. Stjärnkocken Markus Aujalay har gett sitt fantastiska recept på revbensspjäll som kommer att ge dig ett perfekt resultat.
I en film på hans Youtube-kanal visar han exakt hur man går tillväga. Där finner man även flera andra härliga recept till bland annat julbordet.
Markus Aujalays revbensspjäll
Ingredienser (ca 4 personer):
- 1,2 kg tjocka revbensspjäll
- 1 liten bit färsk ingefära
- 10 st hel kryddpeppar
- 1 st stjärnanis
- 10 st hel kryddnejlika
- 1 tsk gula senapsfrön
- 1 msk brun farin strö
- 2 msk japansk soja
- 2 msk flytande honung
- salt
- svartpeppar
Så gör du:
- Mortla de hela kryddorna.
- Salta och peppra revbensspjället på båda sidorna samt riv över ingefära.
- Häll på kryddorna, brun farin, honung och soja. Smörj in kryddorna i revbensspjället ordentligt.
- Packa in revbensspjället ordentligt i aluminiumfolie så att det blir tätt. Lägg paketet i en form.
- Kör in i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
- Ta ut köttet och pensla på med vätskan. Ställ in i ugnen utan folie i 5-10 minuter.
- Häll över vätska från köttet i en stekpanna, skär upp köttet och stek det lätt innan servering.
I spelaren nedan kan du se exakt hur Markus Aujalay går tillväga när han gör sina revbensspjäll:
Tack Markus för ännu ett klockrent recept! Detta kommer definitivt att lagas i jul!