Stekta kantareller, vitlök och vitt vin. Visst förstår man att den pasta som stjärnkocken Markus Aujalay lagar på sin Youtube-kanal doftar himmelskt?
Att den dessutom går att fixa ihop på under tio minuter gör inte saken sämre.
Nu bjuder den före detta Mästerkocks-domaren på sina bästa tips på hur du får ihop en enkel, väldoftande och smarrig rätt som hela familjen uppskattar.
Ibland gör man det onödigt krångligt för sig i köket. Men med detta recept går det knappast att misslyckas.
Dels innehåller receptet relativt få ingredienser. Dels ger krögaren och tv-kocken Markus Aujalay så pass bra guidning i sin Youtube-video att det är enkelt att följa med steg för steg.
På sin populära Youtube-kanal har Aujalay lagt ut över 100 smakrika och folkkära rätter, alltifrån nötfärsjärpar i grönpepparsås till makaronipudding. Men ser man vad som brukar tillagas hemma i hans kök verkar 52-åringen ha en förkärlek för soppa, husmanskost och framför allt pasta.
Han har publicerat mängder av läckra pastarecept under sina år på plattformen. En av dessa är den här enkla skapelsen som han kort och gott väljer att namnge: Spaghetti med kantareller, vitt vin och parmesanost.
Rätten går otroligt fort att tillaga. Egentligen tar den så lång tid som det tar för pastan att koka. I detta fall cirka tio minuter.
Läs mer: Leif Mannerströms kålpudding gör succé på nätet – vänta tills du ser hemliga ingrediensen
Får folkets jubel: ”Passion”
I kommentarsfältet till hans video på Youtube är det många som delar med sig av snälla och tacksamma kommentarer – det är nämligen flera som har inspirerats till att laga maträtten.
”Tack Markus! Man blir glad av att se din passion för mat när du lagar den”, skriver en person.
”Tack Marcus, det finns i varje video en undangömt skatt – man lär sig alltid något nytt, mixa upp ditt torra bröd o steka det, så enkelt och gott och utan matspill!”, säger en annan.
”Oj oj. Har nyss ätit lunch men blev hungrig igen efter detta klipp”, kommenterar en som verkligen blev sugen på att laga mat.
Hur gör man då denna rätt? Kolla på klippet nedan för att se exakt hur Markus gör. Men Matbibeln har också delat med sig av stegen, samt vilka ingredienser du behöver ha hemma.
Markus Aujalays spaghetti med kantareller, vitt vin och parmesan – en rätt som tar mindre än 10 minuter att göra
För fyra personer:
300 g gula sommarkantareller (kantarell)
En halv gul lök
Tre små vitlöksklyftor
En deciliter torrt vitt vin
Parmesanost
Två skivor surdegsbröd (går bra med lite gammalt bröd, det ska ändå mixas och stekas)
Spaghetti
En kruka persilja
Oliv- och rapsolja
Så här gör du – steg för steg
- Skär av kanterna på brödet och skär ner den vita mittdelen till kuber som du sedan lägger ner i mixern.
- Mixa brödet till smulor och stek det i olivolja. Ha i lite salt och lägg det sedan på ett fat med hushållspapper när smulorna fått färg. Brödet blir krispigare när det får rinna av på pappret.
- Koka vatten i en kastrull, häll i salt och sedan i med spaghettin när vattnet kokar ordentligt. Ta upp pastan någon minut innan den är helt klar.
- Finhacka ner gullöken och skiva vitlöken tunt. Passa även på att fördriva parmesanosten – ta en generös mängd. Finhacka även persiljan, så mycket du själv vill ha.
- Låt en stekpanna bli varm och häll sedan i lite rapsolja. Fräs kantarellerna kort tid på hög värme till de får lite färg. Salta och peppra.
- Sedan häller du i en skvätt olivolja och all gullök och vitlök. Fräs vidare.
- Häll i en deciliter vitt vin och koka upp snabbt.
- Ta upp pastan ur kastrullen när någon minut återstår av kokprocessen. Lägg över spaghettin i stekpannan och rör om.
- Känner man att pastan blir för torr kan man hälla i en slev med pastavatten för att få den lite krämigare.
- Ta i lite persilja i pannan och rör. Sedan är pastan redo att serveras.
- När pastan ligger i en passande tallrik häller du på det stekta brödet, parmesanost, lite extra persilja, peppar och några droppar olivolja.
Smaklig måltid! Om du gillade receptet på Markus Aujalays kantarellpasta får du gärna kommentera receptet och dela det med dina nära och kära.