Jag tror nästan att alla svenskar älskar en riktigt frasig våffla. I klippet här nedan får vi se hur Mat-Tinas våfflor ser ut! Det är Nordströms eget recept på denna ljuvliga skapelse. Till våfflorna serverar hon hjortronsylt och en speciell grädde smaksatt med Plopp-choklad – men man kan förstås ha vad man vill till.
När Tina ”Mat-Tina” Nordström tillagar våfflor vill hon helst vara ute i en stuga i skogen och grädda dem över en öppen eld. I Youtube-klippet på hennes egna kanal gör hon just det – bjuder på frasiga och varma våfflor direkt från järnet, ute i en mysig trästuga ute i naturen.
– Vi snackar inte teflon här, kompisar. Det här är gjutjärn, det är rejäla saker och det ska det vara för smaken, säger hon och låter järnet värmas i elden.
Inga ägg
Själva smeten är inte någon revolutionerande kreation. Men Tina är i alla fall tydlig på ett plan. Det ska inte vara några ägg i den.
– Vad är då en bra våffelsmet? Jag anser att den ska vara utan ägg. Här snackar vi brynt smör, mjölk, bakpulver, mjöl och salt. That’s it. Det är då man får det här krispiga. Det är det som alla pratar om. Hur får man den bästa våfflan?, säger hon.
Hon visar sedan exakt hur hon gräddar våfflan i järnet, över den öppna elden. Det är en vacker syn. När den är klar lägger hon den på en tallrik och lägger på en klick av sin specialgrädde smaksatt med chokladbiten Plopp. Dessutom toppar hon allt med hjortron, skogens guld. Hon har en klar uppmaning till alla människor som ser klippet.
– Det jag vill säga till alla är att gå ut i skogen, ta med släkten, farmor, mormor, grannar, ja men alla ni känner egentligen och gör någon våffla, säger hon.
Mat-Tinas våfflor
Våffelsmet
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 4,5 dl mjölk
Ploppgrädde
- 2 stora Plopp
- 4 dl vispgrädde
- Hjortron till servering
Så här gör du:
- Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke.
- Värm upp grädden i en kastrull, häll över grädden på chokladen och vispa runt så den smälter helt.
- Täck med plastfilm och låt kallna i kylen. Vispa upp grädden fluffig vid servering.
Våfflor
- Bryn smöret gyllenbrunt och låt svalna 1-2 minuter.
- Lägg mjöl, salt och bakpulver i en en bunke och vispa till en smet med mjölken.
- Tillsätt det brynta smöret och vispa in det ordentligt i smeten.
- Grädda våfflorna och servera varma direkt med grädden och lite hjortonsylt. En kopp kokkaffe till är ju aldrig fel heller.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör Mat-Tinas våfflor.