Mini-äppelpaj, hur mysigt låter inte det? Under hösten är det så härligt att traska iväg till höstmarknader och skördefester. Och nästan varenda gång, kommer jag hem därifrån med en kasse mogna och saftiga höstäpplen!
Med äpplen går det också att göra mycket gott. Man kan så klart bara äta dem som de är, eller i form av äppelbåtar. Men man kan också ha dem som tillbehör i en god höstgryta, eller till efterrätter. Det här receptet som jag nu tänkte tipsa om, gäller det sistnämnda.
När det gäller äpplen och efterrätter tänker de flesta säkert på äppelpaj. Det här är också en typ av äppelpaj men en lite speciell sådan. En slags mini-äppelpaj där degen är på insidan istället för på utsidan, och där äpplet är själva skalet. Perfekt att bjuda familjen på, och verkligen hur gott som helst!
Mini-äppelpaj recept
Du kommer att behöva följande ingredienser:
3 gröna och 3 röda äpplen
En färdig deg
100 g smör
85 g farinsocker
1 msk kanel
1 msk citronjuice
Glasyr
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!
Gör så här:
- Skär bort toppen av varje äpple. Skär äppeltopparna i små bitar.
- Gröp ur äpplena med en liten sked och lägg fruktköttet i en skål. Mosa så att det blir en röra.
- Lägg tillbaka fruktköttet i dina urgröpta äpplen.
- Rulla ut en deg. Strö över sockret ovanpå degen. Lägg på dina små äppelbitar och riv över smöret.
- Rulla ihop degen och skär upp i 6 lika stora bitar. Tryck ner degbitarna i dina urgröpta äpplen.
- Pensla över ägg och sätt in i ugnen, 175 grader, i 30 minuter.
- Om du vill ha glasyr, avsluta med att hälla det ovanpå din mini-äppelpaj.
- Ät och njut – hur gott som helst!
Här nedanför kan du se ett klipp som visar hur man gör.
Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!