Nyttig kladdkaka av Camilla Hamid – perfekt efter maten

Nu när julen är bortstädad och kalla januari är här har det blivit dags att gå tillbaka till lite vardagsrutiner. Vi är nog ganska många som, likt traditionen påbjuder, åt lite väl mycket god mat under julen och nu är det lite skönt att äntligen få äta lite nyttigt igen. Men bara för att man äter nyttigt betyder det inte att man inte kan äta god mat. Det är receptet på nyttig kladdkaka här nedanför bevis på, det kommer från självaste Camilla Hamid, häng med!

Många har nog en bild av att nyttig mat inte kan vara god, men så behöver det verkligen inte vara. Visst, man kanske hoppar över smöret och mjölet och det smakar inte exakt som det ”vanliga” receptet men det är fortfarande gott. Ta bara Camilla Hamids recept här nedanför på nyttig kladdkaka!

Nyttig kladdkaka recept

Camilla själv beskriver den här efterrätten som en ”härligt kladdig och chokladig kladdkaka som bakas på bl a vita bönor. Ett perfekt mellanmålsfika som både gör chokladsuget nöjd och är fullproppad med näringsrika ingredienser.” För att göra den nyttiga kladdkakan behöver du följande ingredienser:

2 dl havregryn
400 g Haider vita bönor (avrunnen vikt)
2 dl Al-Kaizhwan dadelsirap
1 dl Al-Kaizhwan tahina (sesampasta)
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl bryggkaffe
0,5 tsk salt
1,5 dl kakao
Växtbaserad vispgrädde och färska hallon att servera till kladdkakan

Så gör du

Hur får man då ihop ingredienserna till en nyttig kladdkaka? Så här.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Mixa havregrynen till ett fint mjöl med matberedare eller stavmixer.
  3. Sila bort vattnet från vita bönorna och ha ner bönorna i matberedaren tilllsamans med dadelsirap, tahina, vaniljpulver, bryggkaffe och salt. Mixa till en slät smet.
  4. Tillsätt tills sist kakao och mixa lite till, tills du får en helt slät och tjock chokladsmet.
  5. Bre ut smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Smeten gräddas bara för att den ska sätta sig och kunna skäras i fina bitar så låt den inte gå längre än 20 minuter.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du serverar den med färska hallon och vispgrädde.
  7. Äts inte hela upp på en gång så förvaras den nyttig kladdkaka bäst inplastad i kylskåpet.

Här nedanför kan du själv se Camilla en nyttig kladdkaka!

Detta måste man ju bara prova!