Oxrullader: Leif Mannerström visar hur man lagar klassikern

Oxrullader är en maträtt som funnits sedan åtminstone 1800-talet, då de knutna köttstyckena liknade fåglar. Idag lagar vi svenskar våra oxjärpar med köttfärs stället för lövbiff.

Är det någon som verkligen behärskar klassisk husmanskost av det här slaget så är det stjärnkocken Leif Mannerström. Leif har jobbat med mat i över 50 år och är en av våra främsta experter inom matlagning. Här nedanför visar han hur han lagar sina oxrullader och resultatet är helt och hållet magiskt.

Ordet oxrullader kommer från franskans roulad och brukar vara en av våra mest uppskattade maträtter, även om det idag kanske är lite bortglömt. Vi är nog många som har barndomsminnen från de underbara ihoprullade köttbitarna och nu har det blivit dags att återuppliva rätten, i regi av självaste Leif Mannerström.

Oxrullader Leif Mannerström

För att laga receptet behöver du följande ingredienser:

8 Lövbiffar
8 skivor rimmat fläsk
4 Gula lökar
4 matskedar dijonsenap
3 matskedar svartvinbärsgelé
0,5 liter egengjord skysås eller oxfond
1 burk ansjovis
6 deciliter grädde
1 nypa Råsocker
Saltgurka
Olja
Smör
Soja
Maizenaredning till såsen

Kryddor:
Salt
Vitpeppar
Lagerblad

Där har du allt du behöver för att laga oxrullader!

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Gör så här

Vad gör man då med alla ingredienser? Jo, man tittar helt enkelt på klippet här nedanför där Leif svänger ihop sina oxrullader. Smart, va!?

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

 

Läs mer om...