Oxsvanssoppa av Tina Nordström är allt du behöver i vinter

Oxsvanssoppa är kanske inte rätten man först tänker på när man tänker på soppa. Men när den görs bra, vilket inte är så svårt som man kanske kan tro, så är det ingenting annat än himmelskt. Här nedanför visar ingen annan än Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina, hur man lagar en utsökt variant av rätten, häng med!

Oxsvans är en lite bortglömd styckdetalj som består av svansen. Oftast används den i grytor eller som i Mat-Tinas fall här nedanför, i en mustig soppa som verkligen värmer efter en dag ute i vinterkylan. Tina själv beskriver soppan som ”förbannat god” på sin Youtubekanal och när man ser resultatet, som du kan se i klippet här nedanför, blir man minst sagt sugen på att prova själv!

Oxsvanssoppa recept

För att laga soppan på Tinas vis behöver du följande ingredienser:

1,5 kg oxsvans huggen i bitar
2-3 msk rapsolja
Smör eller ister till stekning
2 gula lökar
1 vitlök
2 morötter
2 palsternackor
Roten av en blekselleri 200 g
8-10 svartpepparkorn
3 lagerblad
1 dl finhackad persilja
1 bit riven pepparrot
Salt och svartpeppar

Laga så här

  1. Skala och behåll grönsaker och lök i hela bitar.
  2. Krydda oxsvansen med salt och peppar runt om. Värm matfettet i en gryta och bryn oxsvansbitarna.
  3. Lägg i grönsaker, lök och kryddor i grytan och häll på vatten så det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
  4. Sänk värmen och sjud under lock på svag värme i 3-3,5 timmar eller tills köttet är genomkokt och mört att pilla från benen.
  5. Ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna något. Plocka bort köttet från benen.
  6. Koka upp buljongen med grönsakerna. Lägg tillbaka köttet i soppan. Smaka av noga och justera kryddningen med salt och peppar. Eller kanske en skvätt japansk soya om ni känner för det.
  7. Strö över persilja och riven pepparrot på din oxsvanssoppa vid servering.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur Tina själv gör.