Den officiella julmånaden decembet är här och det är med andra ord fritt fram att frossa i julens alla läckerheter. Smaken av pepparkakor, lussekatter och polkagrisar är mina personliga favoriter, och alla äts alldeles för kort period på året. Men har du hört talas om polkakyss?
Den senaste tiden har svenskarna blivit bättre på att experimentera med juliga smaker, och vågat använda dem i andra recept än de traditionella. Du kanske hört talas om saffranscheesecake eller mjuk pepparkaka? Nu kommer en ny blivande klassiker för alla drinkälskare: Polkakyss. Glögg i all ära, men visst tröttnar man på smaken fort? Att överraska sina gäster är alltid roligt, så om du har en bjudning inplanerad i dagarna så är det här drinkreceptet perfekt.
Polkakyss ingredienser
Polkagrisar är goda och vackra att titta på, men de där polkagriskäpparna som köps in som hängande dekoration kan också göra nytta som drinkingrediens. Resultatet blir nämligen en smaksensation. Om du precis som jag, älskar den söta och samtidigt fräscha smaken av polka, då är det här receptet något för dig.
Du behöver (för två drinkar):
- 8 cl Licor 43
- 14 cl mellanmjölk eller standardmjölk (3%)
- 2 cl valfri mintlikör (exempelvis Crème de menthe)
- Vispad grädde
- Polkagrisar
Så gör du
- Börja med att ta fram två martiniglas och fyll botten med is för att kyla ner dem.
- Mät upp Licor 43, mjölk och mintlikör och is i en drinkshaker/behållare och skaka ordentligt.
- Ta bort isen ur martiniglasen och fyll dem med drycken.
- Toppa med lättvispad grädde och strössla sedan krossade bitar av polkagris på grädden.
- Servera din polkakyss till dina vänner som kommer älska dig ännu mer!