Potatislasagne: Din nya favoriträtt

Vi har mycket att tacka den italienska matkulturen för. Pasta, pizza… och lasagne! Just lasagne har varit en av mina favoriträtter så länge jag kan minnas. Det är en rätt som fungerar både till vardag och helg, och det jublas alltid när den hamnar på matlistan där hemma. Men det finns också varianter på lasagne som är minst lika goda. Som denna potatislasagne.

Det kanske låter lite märkligt vid första anblick men när man ser slutresultatet kommer man att häpna och vips så har man en helt ny favoriträtt. Häng med!

Precis som i den klassiska varianten har denna potatislasagne köttfärs som bas, och byggs på i flera lager. Men istället för lasagneplattor används potatis, och istället för bechamelsås är det en blandning med krossade tomater, spenat och annat smått och gott.

Potatislasagne recept

Men mest spännande är att man gör den i en avlång brödform – där potatis och ost bildar ett slags skal runt allt det goda som gömmer sig där inne.

Du behöver:
5 stora potatisar
140 g skivad ost
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g köttfärs
2 tsk paprikapulver
400 g krossade tomater
1 tsk peppar
1 tsk salt
225 g färsk spenat
2 msk persilja

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen till tunna skivor. Lägg ut som botten i en brödform. Ta även några skivor och placera längs kanterna i formen.
  2. Lägg på skivad ost likadant, på botten och runt omkring i formen.
  3. Fräs lök och vitlök i en stekpanna. När löken har mjuknat lägger du i och steker köttfärs.
  4. Krydda med paprikapulver och häll i krossade tomater. Rör om och krydda med salt och peppar.
  5. Avsluta med att lägga i färsk spenat. Låt puttra i 10 minuter.
  6. Häll ut lite av köttfärsfyllningen i formen. Lägg på ytterligare ett lager potatis och ost, sedan ytterligare ett lager köttfärs. Fortsätt tills du har fyllt upp formen till kanten, avsluta med skivad potatis på toppen. Sätt in i ugnen, 190 grader, i 70 minuter.
  7. Ta ut formen ur ugnen. Lägg en skärbräda ovanpå och håll ett fast tag under formen samtidigt som du vänder den. Ta av formen och garnera med lite persilja.

I klippet nedanför kan du se hur man går tillväga.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!