Om du letar efter det där perfekta vardagsreceptet som är omtyckt av stora såväl som små har du hittat helt rätt.
Dessa frasiga blomkålsbiffar är både enkla och riktigt goda.
I tider som dessa med matpriser som skjutit i taket är blomkål definitivt något som vi borde äta mer av.
Det är billigt, mättande och med rätt recept kan det också vara otroligt gott.
Catarina Königs recept på blomkåls- och halloumibiffar för ”Köket” passar både blomkålsälskaren och den som kanske varit lite skeptisk till kålsorten tidigare.
Hon serverar dem med en quinoasallad och vitlöksyoghurt.
Ingredienser- Blomkåls- och halloumibiffar:
Receptet är för 4 personer från Köket
- 1 gul lök
- 200 g blomkål
- 200 g halloumiost
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 dl ströbröd
- 2 ägg
- 0,5 krm chiliflakes
- smör, till stekning
- salt
- svartpeppar, nymalen
Ingredienser- quinoasallad
- 2 dl quinoa, svart
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 5 dl vatten
- 200 g romanticatomater
- 0,5 rödlök
- 2 avokador
- olivolja
- vinäger
- salt
- svartpeppar, nymalen
Ingredienser- vitlöksyoghurt
- 3 dl grekisk yoghurt
- 1 klyfta vitlök, riven
- 0,5 citron, rivet skal
- 1 tsk torkad oregano
- salt
- vitpeppar, nymalen
Toppa med persilja
Så gör du:
- Skala och finhacka löken. Riv blomkål och halloumi på rivjärnets grova sida.
- Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Låt svalna.
- Blanda löken med blomkål och halloumi samt ägg och ströbröd. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och en nypa chiliflakes. Låt stå ca 10-15 minuter så ströbrödet sväller och att smeten går att forma.
- Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen i vatten och buljongtärning.
- Skär tomaterna i klyftor. Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och skär avokadon i skivor.
- Lägg upp quinan på ett stort fat tillsammans med tomat, lök och avokado. Ringla över lite olivolja och vinäger. Salta och peppra.
- Rör ihop yoghurt, riven vitlök, finrivet citronskal och torkad oregano. Smaka av med salt och malen vitpeppar.
- Forma biffar av blomkåls- och halloumismeten med händerna eller med hjälp av två skedar.
- Stek i smör tills osten smälter till och biffarna fått lite färg.
- Servera biffarna till den ljumna quinoasalladen och vitlöksyoghurten. Toppa med finskuren persilja.
Här kan du se exakt hur man gör: