Ris á la Malta är en riktigt klassisk efterrätt som alltid äts vid jul. Vi är nog många som har barndomsminnen av att mumsa i sig det efter en lång dag av lek i snön. Det kan kännas lite märkligt att äta något så mastigt till efterrätt i juletid när man äter mycket tung mat men det är faktiskt alltid lika smarrigt ändå.
Här nedanför bjuder ingen mindre än Leif Mannerström själv på sin egen underbara tolkning av den klassiska efterrätten och man vill ingenting hellre än att springa iväg till affären och handla ingredienserna när man ser vad Leif gör. Häng med!
Varifrån kommer namnet Ris á la Malta? En teori är att rätten förr i världen brukade innehålla apelsin. Uttrycket ”à la Malte” (eller ”maltaise”) betyder i matkretsar att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från just Malta. Det sägs ha ursprung i att riddarna av Malta brukade skicka hem små söta apelsiner till sina europeiska furstehus och att dessa med tiden hamnade hos franska kockar.
Det är sannolikt så att många familjer har sina egna tolkningar av efterrätten, den går ju att variera på många olika sätt och det blir nästan lika gott varje gång. Det går liksom inte att misslyckas, dels för att det är enkelt att laga och dels för att ingredienserna är supergoda var för sig. Men här nedanför kommer ett specifikt recept från självaste Leif Mannerström och när man ser slutresultatet börjar det genast kurra i magen!
Ris á la Malta av Leif Mannerström
För att laga Ris á la Malta på Leif Mannerströms vis behöver du följande ingredienser:
Grötris
Grädde
Mjölk
Hel kanelstång
Ingefära
Apelsinmarmelad
Apelsinzest
Mandariner
Egengjord saftsås
Vaniljsocker
Laga så här
Här kan du se ett klipp på hur Leif i egen hög person går tillväga för att laga den berömda efterrätten.