Rostad potatis kan vara svårt att få till. Här visar Jamie Oliver sina bästa knep för att få till det utsökta tillbehöret till middagen.
Finns det ett godare tillbehör än rostad potatis? Tveksamt, eller hur. Det går dessutom alldeles utmärkt att göra hemma med redskap och ingredienser som de flesta har i köket. Att få potatisen så där härligt krispig på utsidan och samtidigt mjuk på insidan kan vara en utmaning.
Rostad potatis av Jamie Oliver
Därför har Jamie Oliver, den tv-kända stjärnkocken från Storbritannien, visat hur han får sin rostade potatis perfekt. Resultatet kan inte beskrivas som något annat än genialt – och detta kan verkligen alla göra hemma. För att göra rostad potatis på Jamies vis behöver du, förutom tillgång till en ugn, en ugnssäker form och en kastrull, även följande:
Potatis
Olivolja eller smör
Gör så här:
- Förkoka potatisen i cirka 10 minuter i saltat vatten.
- Lägg olivoljan eller smöret i en ugnssäker form. Lägg sedan ned potatisen i densamma.
- In med formen i ugnen i 30 minuter på cirka 190 grader.
- När din rostade potatis blivit lite gyllene, ta ut den och ge potatisarna en försiktig push med hjälp av en mosare. Ett lätt tryck över alla potatisar, inte så att de blir mos utan snarare blir lagom tillplattade, gör hela skillnaden enligt Jamie.
- Lägg på de kryddor och örter du vill ha, Jamie använder sig av rosmarin, olivolja, lite vinäger och vitlök. In i ugnen igen i 25-30 minuter eller tills potatisen fått den där perfekta färgen.
I videoklippet nedan visar Jamie hur han tillagar rostad potatis:
Så gott ju! Tryck nu på DELA-knappen!