Pavlova är en fullständigt sagolik efterrätt som många därute förmodligen har som personlig favorit!
För den som kanske inte är helt bekant med detta bakverk kommer här en snabblektion: Pavlova, uppkallad efter den turnerande ryska ballerinan Anna Pavlova som på 1920-talet bland annat gjorde framträdanden i Australien och Nya Zeeland. Det var också här som efterrätten kom till – som en slags hyllning till henne.
Denna efterrätt ska ha marängbotten med vispgrädde, samt diverse bär eller frukter som topping. Marängen ska helst vara mjuk på insidan, men härligt krispig utanpå.
Det finns så klart en hel del olika sätt och vis på vilka man kan göra en sådan här läckerhet.
Stjärnkocken Jamie Oliver delade tidigare i år med sig av sina bästa knep via sin Youtube-kanal.
Så här gör du marängen:
För Jamie Olivers recept behövs 6 st ägg, helst frigående. Enligt Jamie är ägg som inte är helt färska, men inom bäst-före-datum, perfekt eftersom det enligt honom kommer förbättra marängen.
Sedan ska man skilja äggvitan åt från gulan – det är äggvitan vi vill ha för denna rätt. Jamie tipsar också om att man kan spara gulan i kylen och göra någonting annat av den.
Vidare tar han en liten nypa salt och blandar ihop med äggen i en bunke.
Därefter: 300 gram socker i bunken och rör om i ytterligare tre, fyra minuter.
Ta sedan fram två stycken ugnsplåtar och bakplåtspapper. Fördela därefter marängvispet i mitten på dessa båda plåtar, varav den ena ska vara lite större.
Placera sedan dessa båda plåtar i ugnen på 130 grader i en och en halv timme. Stäng sedan av ugnen, och låt marängen långsamt kylas i restvärmen i en timme.
– Det blir fantastiskt, säger Jamie.
För fyllningen behöver du:
600 g hallon
2 matskedar likör
50 g flingad mandel
600 ml dubbelkräm
300 ml grekisk yoghurt
1 msk florsocker
2 tsk vaniljpasta eller extrakt
1 x 320g burk lemon curd
50 g vit choklad
2 kvistar färsk mynta
Se hur Jamie gör här:
Dela gärna vidare receptet om du också gillar Pavlova!