Så har du aldrig ätit fish & chips förut

Fish and chips brukar räknas som britternas nationalrätt, deras variant på husmanskost helt enkelt. Husmanskost är verkligen svårslaget, det skulle nog de flesta hålla med om. Det finns något fint och tröstande i att få sätta tänderna i något klassiskt hemlagat recept. På engelska kallas den typen av mat för ”comfort food” vilket kan översättas till tröstemat, i princip.

Ett praktexempel på just brittisk comfort food är fish and chips. Här nedanför kommer en unik tolkning på den klassiska rätten och resultatet får verkligen smaklökarna att dansa. Häng med!

Fish and chips blev populär runtom i Storbritannien redan på 1860-talet och är idag erkänd som deras nationalrätt. Britternas egen variant är väldigt traditionell och man alternerar sällan receptet. Men här nedanför kommer en unik variant, som verkligen lägger emfas på ordet chips!

Fish and chips recept

För att göra receptet behöver du följande ingredienser:

400 g filé av torsk/annan vit fisk
1 påse Sour cream and onion chips (det går också bra med dill- eller dina favoritchips)
2 ägg 
2 dl vetemjöl 
Frityrolja

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Så här gör du

  1. Torka fisken torr, förslagsvis med hushållspapper. 
  2. Salta och peppra fisken och ställ åt sidan i ca 20 minuter.
  3. Krossa chipsen till ett fint smul och lägg upp på en tallrik.
  4. Lägg vetemjöl på en annan tallrik och lättvispade ägg på en tredje
  5. Panera fisken först i vetemjöl, sedan i ägg och sedan i chipssmulet. 
  6. Hetta upp frityrolja till ca 165 grader i en stor kastrull (eller tills det börjar bubbla livligt runt en träslev). 
  7. Fritera fisken, en filé i taget, i ca 2-3 minuter tills gyllenbruna utanpå och glansig inuti. 
  8. Servera med pommes, en skiva citron, ärtor och tartarsås.
  9. Njut av dina fish and chips!

Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!