Salsicciapasta är onekligen svårslaget. Det är en sådan där rätt som passar minst lika bra i matlådan som den gör på en finare restaurang eller på hemmamiddagstallriken när man har gäster över. Det är också en rätt som går att variera mycket efter tycke och smak, vilket alltid är ett plus i kanten. Här nedanför bjuder stjärnkocken Per Morberg på sin egen variant av rätten, häng med!
Per Morberg är som bekant en man med många strängar på sin lyra. Utöver skådespeleriet så var Per en riktig judostjärna som ung och har vunnit både svenska och skandinaviska mästerskap. Men han har också en gedigen kockkarriär i ryggen. Efter att ha utbildat sig vid Kristinebergs hotell- och restaurangskola jobbade Morberg senare på anrika restauranger så som Café Opera, Club Alexandra, Tullgarns värdshus och Riche.
Salsicciapasta recept
För att laga fyra portioner av Per Morbergs salsicciapasta behöver du följande ingredienser:
400 g rigatoni
Salsicciapasta sås
- 1/2 dl olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 1/2 tsk mortlade fänkålsfrön
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 dl rött vin
- 300 g färsk salsicciakorv
- 400 g passerade eller hela körsbärstomater på burk
- 1 dl vatten
- 1 1/2 tsk socker
- 1 tsk salt
- ev. chili flakes
- 1/4 kruka basilika
Till servering
- riven parmesanost
- 2 mozzarella
Gör så här
- Ta av skinnet från salsicciakorvarna. Skär de nu skinnfria korvarna i centimeterstora bitar.
- Hetta upp olivolja i en gryta på medelhög värme. Fräs salsiccian tillsammans med den gula löken i några minuter tills löken är lätt genomskinlig.
- Lägg i vitlök och mortlade fänkålsfrån i grytan och fräs ytterligare någon minut.
- Höj värmen och addera tomatpurén. Rör om ordentligt så att tomatpurén inte bränner fast i bottnen. Häll på vinet och låt det koka bort.
- Sänk värmen på plattan och häll på körsbärstomaterna, vattnet och sockret. Låt puttra i 20 minuter. Smaka av med salt och chili flakes.
- Koka pastan och vänd ner den i såsen. Strö över finhackad basilika.
- Toppa med mozzarella och servera med riven parmesanost.