Många är de glasspinnar som kommit och försvunnit genom åren – men några glassar består.
Min absoluta favoritglass finns nästan alltid i glassdisken tack och lov, men gör den inte det så har jag nyligen kommit över ett recept på hur man kan göra en alldeles egen sandwichglass på ett kick.
Redan 3 000 år före Kristus kom våra förfäder på att göra en svalkande blandning av bär, frukter och is.
Så nej, glassuget är inget nytt. Däremot kanske det kommer och går, precis som trenderna.
Det är många glassar som kommit och gått genom åren, glassar som ”Puckstång”, ”Lakritspuck” och ”Igloo” har försvunnit mer än en gång.
En glass som funnits i sortimentet sedan 1972 och som fortfarande finns kvar är Sandwich. För trots att tiderna har förändrats så har Sandwichglassen alltid bestått.
Den ljuva vaniljglassen mellan chokladkexen är en självklar favorit hos många och för sex år sedan avslöjade konditorn Roy Fares hur man kunde göra en alldeles egen sådan.
Det här behöver du:
1 l vaniljglass, till fyllning
150 g vetemjöl [2,5 dl]
40 g kakao [1 dl]
5 g vaniljsocker [0,5 msk]
150 g smör, rumstempererat och osaltat
90 g strösocker [1 dl]
3 g salt [0,5 tsk]
15 g äggula [1 st]
Så hör gör du Sandwich hemma:
Ställ glassen i rumstemperatur i ca 10 minuter, eller tills glassen är så mjuk att den går att forma.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en bricka som går in i frysen och stryk ut ett jämnt lager av glassen med baksidan av en matsked på pappret. Tänk på att det ska vara ungefär samma mått som chokladdegen som ska kavlas ut, så ungefär cirka 30 x 15 cm.
Låt stå i frysen i 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en skål.
Vispa sedan ihop smör, socker och salt till en ljus och fluffig smet i en annan bunke. Tillsätt äggulan tillsammans med de torra ingredienserna och arbeta ihop till en jämn deg.
Dela degen i två lika stora delar, plasta in dem och låt dem vila i kylen i minst 30 minuter.
Ta ut en av degbitarna från kylen och kavla ut den till en rektangel, cirka 30 x 15 cm.
Skär rektangeln i mindre rutor, cirka 10 x 5 centimeter stora kakor, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten. Nagga alla bitarna med en gallel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 minuter, ta ut och låt dem svalna helt.
Skär glassrektangeln i 10 x 5 cm stora bitar. Lägg bitarna mellan två kakor vardera, slå in i papper och låt ligga i frysen tills det är dags att servera.
Ät alla på en gång eller ta några stycken och spara resten. MUMS!