Semmel-hotshot: Receptet som får rejäl fart på festen

Fettisdagen kommer allt närmare, och även om den klassiska semlan med grädde och mandelmassa aldrig tappat i popularitet så har det kommit en hel del nya varianter de senaste åren.  Semmelwrap, kanelbulle-semla, semmeltortilla – ja listan kan göras lång. För de som inte kan få nog av semlor kommer här ett nytt stjärnskott som tar nätet med storm – semmel-hotshot!

För den som är bekant med klassisk hotshot kommer den här kombinationen inte att vara främmande. Skillnaden är att du adderar smaken av semla som får drycken att smälta i munnen, mer än den gjort tidigare vill säga. Semmel-hotshot sprids nu som en löpeld på nätet, då den är den hetaste nyheten (i dubbel bemärkelse) under årets semmelsäsong.

Semmel-hotshot recept

Denna läckerhet i glas passar perfekt efter maten eller som en klassisk shot. Eller för all del – vid sidan om en semla för att göra fikat lite roligare. Allt du behöver är tid för att koka kaffet, sedan slänger du ihop denna semmel-hotshot på nolltid. Du behöver följande ingredienser:

Likör 43
Mandellikör
Kaffe
Vispad grädde
Kardemumma
Vaniljsocker

Gör så här

  1. Så här gör du din semmel-hotshot. Fyll ett shotglas med 2 cl Likor 43. Använd sedan en matsked för att skikta 1 cl mandellikör som ett övre lager.
  2. Ta sedan matskeden och håll ovanför likören i glaset. Häll långsamt och försiktigt på kaffe som ska skiktas ovanför likörerna. 
  3. Vispa grädde till halvfast konsistens. Toppa kaffet med grädden. Strössla på kardemumma och vaniljsocker.
  4. Vill du vara riktigt avancerad kan du addera en liten bit av ett lock från locket till en vanlig semla ovanför grädden. Till det behöver du: 

Jäst
Vetemjöl
Ägg
Salt
Strösocker
Smör
Mjölk

Semmeldeg recept

  1. Värm mjölken till max 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken.
  2. Rör om tills jästen löst sig i mjölken. Tillsätt 4 dl av vetemjölet. Blanda och låt vila cirka 15 min.
  3. Tillsätt 3 dl vetemjöl, ägg, salt, stött kardemumma och socker.
  4. Jobba in smöret i omgångar i degen.
  5. Bearbeta degen 7-10 min i köksmaskin tills det blir en slät deg som inte fastnar i  bunkens kanter.
  6. Låt degen jäsa cirka 30 min under bakduk.
  7. Dela degen i cirka 12 bitar och forma till släta små bullar. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i en till två timmar. 
  8. Sätt ugnen på 210 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Skär ut lock och gröp ur bullarna när de svalnat.

I klippet nedan kan du se hur du skiktar kaffet och likörerna med hjälp av sked till din semmel-hotshot.

Här hittar du fler recept från Matbibeln!

 

Läs mer om...