
Fettisdagen kommer allt närmare, och även om den klassiska semlan med grädde och mandelmassa aldrig tappat i popularitet så har det kommit en hel del nya varianter de senaste åren. Semmelwrap, kanelbulle-semla, semmeltortilla – ja listan kan göras lång. För de som inte kan få nog av semlor kommer här ett nytt stjärnskott som tar nätet med storm – semmel-hotshot!
För den som är bekant med klassisk hotshot kommer den här kombinationen inte att vara främmande. Skillnaden är att du adderar smaken av semla som får drycken att smälta i munnen, mer än den gjort tidigare vill säga. Semmel-hotshot sprids nu som en löpeld på nätet, då den är den hetaste nyheten (i dubbel bemärkelse) under årets semmelsäsong.
Semmel-hotshot recept
Denna läckerhet i glas passar perfekt efter maten eller som en klassisk shot. Eller för all del – vid sidan om en semla för att göra fikat lite roligare. Allt du behöver är tid för att koka kaffet, sedan slänger du ihop denna semmel-hotshot på nolltid. Du behöver följande ingredienser:
Likör 43
Mandellikör
Kaffe
Vispad grädde
Kardemumma
Vaniljsocker
Gör så här
- Så här gör du din semmel-hotshot. Fyll ett shotglas med 2 cl Likor 43. Använd sedan en matsked för att skikta 1 cl mandellikör som ett övre lager.
- Ta sedan matskeden och håll ovanför likören i glaset. Häll långsamt och försiktigt på kaffe som ska skiktas ovanför likörerna.
- Vispa grädde till halvfast konsistens. Toppa kaffet med grädden. Strössla på kardemumma och vaniljsocker.
- Vill du vara riktigt avancerad kan du addera en liten bit av ett lock från locket till en vanlig semla ovanför grädden. Till det behöver du:
Jäst
Vetemjöl
Ägg
Salt
Strösocker
Smör
Mjölk
Semmeldeg recept
- Värm mjölken till max 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken.
- Rör om tills jästen löst sig i mjölken. Tillsätt 4 dl av vetemjölet. Blanda och låt vila cirka 15 min.
- Tillsätt 3 dl vetemjöl, ägg, salt, stött kardemumma och socker.
- Jobba in smöret i omgångar i degen.
- Bearbeta degen 7-10 min i köksmaskin tills det blir en slät deg som inte fastnar i bunkens kanter.
- Låt degen jäsa cirka 30 min under bakduk.
- Dela degen i cirka 12 bitar och forma till släta små bullar. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i en till två timmar.
- Sätt ugnen på 210 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Skär ut lock och gröp ur bullarna när de svalnat.
I klippet nedan kan du se hur du skiktar kaffet och likörerna med hjälp av sked till din semmel-hotshot.
Här hittar du fler recept från Matbibeln!