
Älskar du också semlor? Då är du inte ensam. Från början på januari säljs semlor på caféer, bagerier och i mataffärer. För vem orkar egentligen vänta ända tills fettisdagen. Köpesemlor i all ära, men det finns faktiskt ingenting som går upp emot hembakta. Jag har alltid gjort runda bullar precis som nästan alla andra. Men efter att ha hittat det här receptet kommer jag aldrig att göra vanliga bullar igen. Saftigare semlor får du leta efter med ljus och lykta, det rör sig nämligen om semmelrutor!
Semmelrutor är verkligen det bästa av två världar. På et här viset blir brödet saftigt samtidigt som man får den där underbara känslan av semla ändå. I en tid då man varje år möts av nya sorters semlor känns det här verkligen som att det kan bli något mer än en fluga, nämligen en klassiker.
Semmelrutor recept
Receptet kommer från Hembakat och för att göra det behöver du följande ingredienser:
• 75 g smör
• 2,5 dl mjölk
• 25 g jäst
• 0,75 dl socker
• 1 tsk kardemumma, mald
• 1 krm havssalt
• 7,5 dl vetemjöl
Fyllning:
• 300 g mandelmassa
• 1 dl mjölk
• 6 dl vispgrädde
Så gör du:
För att göra semmelrutor gör du på följande vis.
- Smula ner jästen i en stor bunke.
- Smält smöret, häll över mjölken och värm vätskan till cirka 37 grader. Häll den över jästen.
- Tillsätt socker, kardemumma och salt, rör runt.
- Häll över mjölet lite i taget och knåda tills du har en smidig deg som släpper från kanterna.
- Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 * 35 centimeter och lägg i en form med bakplåtspapper av samma mått.
- Låt jäsa i 30–60 minuter under duk eller plastfilm på en varm plats.
- Grädda på 200 grader i 15–20 minuter. Låt svalna.
- Skär av ett tunt lock på hela bullen. Försök att hålla det i ett stycke.
- Riv mandelmassan på det grövsta på rivjärnet och gröp ur innanmätet på jättesemlan.
- Blanda innanmäte, mandelmassa och mjölk till en tjock massa, vispa grädden.
- Bred blandningen på botten av bullen. Stryk på ett tjockt lager grädde och avsluta med locket.
- Pudra rikligt med florsocker.
Så gott! Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!