
Äntligen är det semmelsäsong. Vi är många som längtat ända sedan våren 2024 på att det äntligen börjar ploppa upp semlor på konditorier och i mataffärer. De flesta av oss vet hur en traditionell semla ser ut och smakar, men på senare år har det dykt upp roliga och spännande tolkningar på semlor. Men har du någonsin ätit semmelsnittar? Om inte, ta en titt på receptet här nedanför.
Den 4 mars 2025 är det semmeldagen i Sverige, och för oss fikaälskare är det en dag man väntat på ända sedan förra årets semmeldag. Många kontor i Sverige kommer att servera smarriga semlor till sina anställda men det är nog många svenskar som trots det kommer att smita förbi ett bageri eller mataffär på vägen hem och köpa ytterligare en semla. Det är ju bara så gott, men vänta bara tills du får se receptet här nedan, på semmelsnittar!
Semmelsnittar ingredienser
Här nedanför hittar du receptet på semmelsnittar. Det kommer ursprungligen från matkreatören Anosha Seyed som har tusentals följare på Instagram.
För att göra semmelsnittar behöver du följande ingredienser:
Deg:
100g rumsvarmt smör
1dl socker
2msk ljus sirap
2,25dl mjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1tsk kardemumma
Mandeltoscatäcke:
50g rumsvarmt smör
0,25dl grädde
0,75dl socker
1msk mjöl
1,5dl rostade och saltade mandlar
1/2msk kardemumma
Flingsalt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175grader.
- Börja med toscatäcket. Smält samman smör, grädde och socker i en kastrull. Låt sjuda i några minuter (ca5min) under omrörning. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt sjuda ytterligare några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna något.
- Gör sedan degen. Vispa smör, socker och sirap fluffigt(med elvisp). I med resten av ingredienserna och jobba snabbt ihop en deg. Dela degen i två delar och rulla ut till två längder.
- Gör en liten fördjupning med tummen och fyll med toscan. På med flingsalt och in i ugnen. Grädda i ca 15min eller tills den har blivit lite lätt gyllene.
- Låt svalna något och skär sedan varje längd i 12snitt. Så gott!!
Ät dina semmelsnittar med lösvispad kardemummagrädde eller precis som de är!
Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!