
Äntligen är det semmelsäsong. Vi är många som längtat ända sedan våren 2024 på att det äntligen börjar ploppa upp semlor på konditorier och i mataffärer. De flesta av oss vet hur en traditionell semla ser ut och smakar, men på senare år har det dykt upp roliga och spännande tolkningar på semlor. Men har du någonsin ätit semmelsnurra? Om inte, ta en titt på receptet här nedanför.
Den 4 mars 2025 är det semmeldagen i Sverige, och för oss fikaälskare är det en dag man väntat på ända sedan förra årets semmeldag. Många kontor i Sverige kommer att servera smarriga semlor till sina anställda men det är nog många svenskar som trots det kommer att smita förbi ett bageri eller mataffär på vägen hem och köpa ytterligare en semla. Det är ju bara så gott, men vänta bara tills du får se receptet här nedan, på semmelsnurra!
Semmelsnurra recept
Här nedanför hittar du receptet på semmelsnurra. Det kommer från oss på Matbibeln på vår TikTok finns många fler roliga recept att hitta. För att göra semmelsnurra behöver du följande ingredienser:
1 paket Smördeg – färdig
Mandlar
Fyllning
50 g Mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
1 ägg – pensling
Dipp
2 dl vispgrädde
1 dl vaniljsås
1 tsk citronjuice
Några droppar vaniljarom
Så gör du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förbered genom att vispa ägg i en skål och finhacka mandlarna.
- Skär smördegen i två likadana delar. Lägg ut den ena biten på ett bakplåtspapper.
- Bre mandelmassa i ett jämnt lager över smördegen.
- Lägg den andra biten smördeg ovanpå fyllningen och dra av pappret.
- Skär ut ca 1,5 cm x 15 cm stora remsor.
- Lyft upp en remsa i taget och snurra dem i motsatt riktning tills de är lite snurrade och lägg på plåten.
- Pensla snurrorna med ett tunt lager ägg och strössla över lite mandlar på varje snurra.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin gyllene färg.
- Medan du gräddar snurrorna: vispa grädden lätt och rör ner resten av ingredienserna till dippen.
- Dippa semmelsnurrorna i dippen och njut!
Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör semmelsnurra.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!