Det finns vissa matvaror som aldrig riktigt går ur tiden. Som passar året om, till alla tillfällen – om det så gäller en snabb vardagsrätt, en enkel lunch eller när det ska bjudas upp till brakfest.
En sådan sak är, i min bok, potatis i alla dess former. Det fungerar alltid, och brukar alltid gå hem lika bra hos familjen eller gästerna. Däremot kan jag ibland tycka att det känns lite tråkigt.
Potatis i muffinsform
Tills nu, ska det sägas. Istället för att som i vanliga fall använda kastrull eller ugnsform får vi nämligen lära oss hur man kan laga en riktig potatisdelikatess med hjälp av en muffinsform… och resultatet är verkligen urläckert!
Potatis och parmesan
Det är varken särskilt svårt eller kräver en massa tid, så om du känner för att vara lite kreativ i matlagningen rekommenderar jag dig verkligen att testa.
Du behöver (4-6 portioner):
3 tsk smör
2 tsk parmesanost
1 tsk vitlökspulver
1 tsk timjan
Salt
Nymalen svartpeppar
1,5 kilo potatis
1. Sätt ugnen på 190 grader. Ta fram smör eller margarin och smörj en muffinsform med tolv hål (eller två stycken med sex hål i varje, som i det här exemplet).
2. Skala potatisen och skär den sedan i tunna skivor.
3. Ta nu all potatis och skyffla ner den i en stor skål.
4. På med lite smält smör, parmesanost, timjan, vitlök, salt och peppar. Blanda!
5. Nu ska du stapla potatisskivorna på varandra i muffinsformen. Om du känner för lite mer smak så är det fritt fram att toppa med extra kryddor.
6. Skicka in delikatessen i ugnen till dess att ytan blivit gyllenbrun. Det bör ta ungefär 1 timme.
7. Låt potatisen svalna i några minuter. Garnera med parmesanost och timjan – och sedan är det bara att hugga in. Hur gott ser inte detta ut?!
Vill du se mer av receptet? Ingen fara, spana bara in den här videon för utförliga instruktioner: