Smakfest: Filip Poons hemliga ingrediens tar dina köttbullar till en helt ny nivå

Det finns få rätter som är så förknippade med Sverige som köttbullar med potatismos.

Om man presenterar sig som svensk i utlandet är det ofta ABBA, Zlatan, Ikea och köttbullar med mos som kommer på tal.

De flesta svenska hem har sin egen variant av köttbullar med mos – och här nedanför bjuder kocken Filip Poon på sin tolkning av den underbara rätten.

Mumsiga köttbullar, fluffigt mos, gräddsås, lingon och gurka. Det finns bara saker man älskar på tallriken när det vankas köttbullar med mos.

Filip Poon köttbullar med mos

För att laga köttbullar med mos på Filip Poons vis behöver du följande ingredienser till fyra portioner.

Köttbullar
1 kg blandfärs
2 st stora gullök(eller 3st små)
3 dl mjölk
2 dl ströbröd
2 ägg
24 g salt (ca 3tsk)
2 msk kalvfondskoncentrat
2 msk senap
1 tsk peppar

Gräddsås
1 gul lök, finhackad
3 dl kokande vatten
2 msk kalvfond
3 dl grädde
1.5 msk kinesisk soja
2-3 msk juice från den picklade gurkan

Potatismos
1 kg potatis, mjölig
200 g smör
1 dl mjölk
1 dl grädde
Salt

Rårörda lingon (blanda och låt stå ute minst 1h, rör om emellanåt)
2 dl frysta lingon
1 dl socker

Inlagd gurka
1 gurka, skivad
1 dl ättika 12%
1dl socker

Bild: Youtube

Så här gör du

  1. Blanda Mjölk, ströbröd, ägg, kalvkoncentrat, senap, salt och peppar och kryddor i en bunke.
  2. Ställ åt sidan och låt svälla, minst 10min.
  3. Hacka 3 gula lökar fint, stek 2 av dom i en het stekpanna med rapsolja eller smör i ca 3-4min, tills lätt gyllene.
  4. Häll i den stekta löken i färsen. Häll i mjölkblandnigen i färsen och blanda omkring tills smeten är homogen, gärna i minst 1 minut.
  5. Fukta händerna med vatten och rulla köttbullar, de får gärna ligga i kylen någon minut för att sätta sig.
  6. Stek i rapsolja och smör på medelhög värme ca 6-8min.
  7. Gräddsås: Ha i en hackad gul lök i en kastrull, på medelvärme, fräs i 2-3min.
  8. Mata i vattnet, fonden och sojan och vispa konstant, gå i med grädden och vispa.
  9. Låt såsen koka/puttra på låg värme i minst 20min.
  10. Smaka av med salt och juicen från dom picklade gurkorna. Känns den rinnig så red den med maizena och vattenmix.
  11. Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.
  12. Värm smöret, mjölken och grädden tills varmt i mikron.
  13. Sila av vattnet från potatisen, pressa med potatispress och gå i med den varma mosvätskan
  14. Blanda allt med visp smaka av med lite salt.

Här nedan kan du se ett klipp på hur Filip Poon gör.

Så gott, en äkta svensk klassiker!

Tryck nu på DELA-knappen!