Augusti börjar lida mot sitt slut och tittar vi ut så är hösten på ingång.
Och vad passar inte bättre än lite gott fika till regnrusket utanför?
En riktig höstklassiker efter dagar ute i skog och mark, är att baka en god äppelkaka.
Sommaren har gått och vi kan skörda allt som vuxit under sommaren.
Mellan juli och september är det många äppelsorter som mognat. Det kan vara kämpigt att ta reda på allt.
Men något som jag alltid gör den här årstiden förutom äppelmos är äppelkakor.
Att duka fram en saftig och mjuk äppelkaka är något som de flesta uppskattar. Kanske speciellt den här årstiden.
Äppelkakor går att variera i oändlighet. Men en som fått mig på fall år efter år är Tareq Taylors kaka från barndomen.
Den är inte bara oemotståndligt god, den är också lätt att göra. Att Tareq Taylor har hasselnötter i sin paj gör den om än ännu godare.
”Det här sättet att göra smuldegspaj tycker jag är det överlägset bästa att göra”, säger Tareq Taylor.
LÄS MER: ”Äppelkladdkaka” gör succé på nätet – fyllningen får mig att jubla rakt ut
Ingredienser till 4 portioner:
5 äpplen, gärna syrliga (annars addera lite citron)
4 msk ljust muscovadosocker
1 msk kanel
2 msk smör
1/2 dl hasselnötter
5 dl havregryn
100 g smör
1 dl strösocker
Vaniljglass till servering
Så här gör du:
Börja med att hetta upp stekpannan. Den får inte vara för varm. Addera en klick smör och häll i sockret. Låt det karamelliseras.
Under tiden sockret karamelliseras. Skär ner äpplena i mindre bitar.
Häll i hasselnötterna i socker och smörblandningen. Därefter lägg i äpplena.
När äpplena fått dra i socker och smörblandningen, ställ stekpannan åt sidan och låt svalna.
Dags att göra smuldegen. Ta fram en skål och häll i havregrynen, socker och resten av smöret. Tillsätt en nypa salt.
Nyp ihop ingredienserna till en bra smet, det ska gå att göra en boll utav det.
Smaksett äpplena med kanel och strö över smuldegen.
Ställ in kakan i 200 grader i ungefär 20 minuter.
Det här måste vi bara testa!