Tareq Taylors köttbullar – tar klassiska rätten till ny nivå

Köttbullar är en av de riktiga baserna i ett traditionellt julbord. Och att göra dem själv blir så mycket godare än de köpta. Tareq Taylors köttbullar är gjorda från grunden och visar hur du enkelt lagar ihop dem. Släkten kommer att tacka dig!

Äntligen är julen i full gång och över hela landet så julbakas det och griljeras skinkor för fullt. Julbordet är enligt mig bland det bästa som finns på hela året när det kommer till mat. Julens alla läckerheter ligger uppradade och det är så mysigt att gå runt och plocka det som man vill ha.

Köttbullar en klassiker

Vad man har på julbordet skiljer sig åt en del, men det finns några grunder som nästan alla har på bordet. Janssons frestelse, julskinka, sill, rödbetssallad, prinskorvar och inte minst köttbullar är några av de rätter som utgör grunden för ett klassiskt julbord. Just köttbullar är en riktig favorit, speciellt när de ät hemgjorda. Även om det är enkelt att köpa färdiga så är det ändå värt att lägga lite extra tid på att rulla egna.

Stjärnkocken Tareq Taylors köttbullar har ett recept på klassiska köttbullar som passar utmärkt till julbordet. Dessutom tipsar han om att spritsa dem istället, så går det betydligt fortare än att stå och rulla dem. Receptet är hämtat från hans Youtube-kanal, där du även hittar mängder av hans andra underbara recept.

Tareq Taylors köttbullar

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 kryddpepparkorn (alt 1 krm malen)
  • 15 svartpepparkorn (alt 3 krm malen)
  • 1 gul lök
  • 1/2 tsk salt

Så gör du:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk.
  2. Blanda i ströbröd och låt det svälla ett litet tag, salta.
  3. Hacka löken och bryn den i en stekpanna med lite smör och krydda med kryddpeppar och svartpeppar.
  4. Blanda löken med blandfärsen och ströbrödslösningen länge.
  5. Häll all köttbullssmet i en spritspåse och spritsa köttbullarna på en plåt. Sätt in dem i ugnen på 160 grader i ett par minuter.
  6. Ta ut dem ur ugnen och stek dem färdiga i smör tills de är gyllenbruna runt om.