Det är inte alltid helt enkelt att vara gluten- eller laktosintolerant. Man tvingas alltid avstå vissa saker – och är man sugen på något sött så låter det kanske inte så himla roligt om det står ”glutenfri” eller ”laktosfri” på paketet. Men alternativen har blivit mycket bättre i dag, både i butiker och på restauranger.
I dag kan man utan problem avnjuta riktiga godsaker ändå, oavsett om man är gluten- eller laktosintolerant.
Den här underbara citronmarängtårtan är ett klockrent exempel.
I en kombination av surt och sött bara smälter den i munnen vid första tuggan – och tårtan är dessutom hur enkel som helst att baka.
Oavsett om du nu går på en annan diet eller inte, så är jag övertygad om att du kommer älska den här delikatessen.
Bläddra vidare här nedan för att lära dig göra en underbar citronmarängtårta som alla kan äta… och njuta av!
Du behöver:
Botten
1 dl kokosolja
2,25 dl kokosmjöl
4 msk honung
1 tsk glutenfritt vaniljextrakt
Fyllning
9,5 dl laktosfri cream cheese
0,75 dl laktosfri gräddfil
3 ägg
3 msk citronjuice
1,75 dl honung
Maräng
7 äggvitor
3 dl honung
1 tsk glutenfritt vaniljextrakt
En nypa cream of tartar
Gör så här:
Botten
1. Lägg ut bakplåtspapper i en pajform.
2. Blanda kokosolja, honung och vaniljextrakt i en skål och vispa ordentligt.
3. Tillsätt kokosmjöl, fortsätt vispa och häll sedan ut i formen.
Fyllning
4. Ta en ny skål och vispa ihop cream cheese med gräddfil.
5. Tillsätt honung och blanda ihop. Vispa ner äggen, ett i taget, och sedan citronjuicen.
6. Häll fyllningen ovanpå din botten i pajformen. Sätt in i ugnen, 160 grader, i en timme.
7. Låt svalna till rumstemperatur och sätt sedan in i kylen. Lämna den där i 3-4 timmar.
Maräng
8. Vispa ihop äggvitorna med en elvisp till dess att det blir skummigt. Tillsätt cream of tartar.
9. Vispa till marängen hårdnar och tillsätt honung långsamt. Vispa igen till dess att marängen blir tjock.
10. Tillsätt vaniljextrakt, och lägg på marängen på tårtan som nu har svalnat.
11. Sätt in i ugnen, 190 grader, i 10-15 minuter. Låt svalna och sätt sedan i kylen i en timme.
Nu är det bara att äta och njuta!