En riktigt god och smakrik lasagne är svårslaget, speciellt om den är riktigt krämig. Därför har TV-kocken Zeina Mourtada delat med sig av sina absolut bästa tips på hur du får till den perfekta lasagnen.
Att komma hem till den ljuvliga doften av en lasagne som står i ugnen kan få vem som helst att dra på smilbanden.
Det är en maträtt som älskas av stora som små, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är både gott och mättande.
Och för den som vill få till en riktigt läcker lasagne som kommer få alla gäster att be om mer så har kocken och TV-profilen Zeina Mourtada delat med sig av sina bästa tips.
På sin Youtubekanal har stjärnan beskrivit sitt lasagnerecept som att det har ”extra allt.”
Hon har även förklarat på sin hemsida att hennes hemliga knep för att få det så bra som möjligt är att förkoka lasagneplattorna.
”Förkoka torkade lasagneplattorna så de mjuknar lite, du får en superkrämig lasagne då. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem,” skriver hon.
Zeina Mourtadas lasagne- du behöver:
Receptet är Zeina Mourtadas och blir cirka 8 portioner.
Du behöver Ca 24 stycken lasagneplattor
Köttfärsåsen:
- 900 g köttfärs
- 1 stor lök
- 2 morötter
- 3-4 st selleristjälkar
- 6 st vitlöksklyftor
- 2 pkt krossad tomat (à 400 g)
- 4-5 msk tomatpuré
- Ca 3-4 dl vatten
Kryddor:
- 1-2 tsk dijonsenap
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk torkad basilika
- 2 tsk paprikapulver
- Salt & svartpeppar
Bechamelsås
- 1 l mjölk (3% fetthalt)
- 1 dl vetemjöl
- 25 g smör
- Muskonöt
- Salt
- 300-400 g riven ost (blanda gärna olika sorter)
Recept på lasagne- gör så här:
- Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om.
- Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr.
- Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min. Rör om då och då.
- Hetta upp smör i en kastrull. Vänd i smör och fräs mjölet. Blanda i mjölk och koka upp under omrörning. När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min. Låt den inte brännas i botten av kastrullen.
- Riv i lite muskonöt. Vänd i ost (spara lite till garnering). Rör om tills osten smälter. Dra bort från värmen.
- Värm ugnen till 200°.
- Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen.
- Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit.
- Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen.
- In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min.
- Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg.
- Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera!
Här kan du se exakt hur du ska gå tillväga: