
Äntligen – äntligen – är det semmelsäsong. Vi är många som längtat ända sedan våren 2024 på att det äntligen börjar ploppa upp semlor på konditorier och i mataffärer. De flesta av oss vet hur en traditionell semla ser ut och smakar, men på senare år har det dykt upp roliga och spännande tolkningar på semlor. Men vet du hur man gör för att äta semla på rätt sätt? Om inte, ta en titt här nedanför, där visar Erik Videgård hur han gör.
Erik Videgård är mest känd för att då och då dyka upp med matlagningstips i Nyhetsmorgon på TV4 men har genom åren drivit mängder av framgångsrika krogar och är en av våra främsta experter i Sverige när det kommer till matlagning och allt som omger matlagning. Nu har Erik förklarat hur man ska göra för att äta semla på rätt sätt.
Äta semla på rätt sätt
De flesta av oss glufsar i oss semlan som den är, rätt upp och ned. Det brukar dock uppstå diskussioner kring hur man handskas med locket på semlan, äter man upp locket separat eller som en del av semlan? Hur man än gör så är det lika underbart gott. Men hur gör man egentligen för att äta semla på rätt sätt? Stjärnkocken Erik Videgård anser att det finns ett sätt som är korrekt.
Erik Videgårds sätt
När Erik själv får välja så gör han en hetvägg, som innebär att man äter semlan i varm mjölk, vilket är att äta semla på rätt sätt enligt Videgård.
”När jag nu fick chansen kändes det fel att inte göra en hetvägg. Kokade starkmjölk med kardemumma, kanel och socker som fick vila några minuter för att sedan värmas och silas i en djup tallrik. Den perfekta semlan får sedan ömt bada i mjölken tills den uppnår konsistensnirvana, det perfekta läget mellan brödig och soggig. Himmelskt!” skriver han på Instagram.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur Erik Videgård själv gör.
Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!