
Att laga mat är roligt, nästan alltid. Klart man inte hjular ut i köket av glädje en tisdag i november när hela familjen är utsvulten efter en dag i skola och på jobb. Men allt som oftast kan det vara ganska rofyllt att få stå i köket och mäta upp ingredienser, smaka av och se hur alla ingredienser blir en måltid. Dock finns det vissa misstag många av oss svenskar begår i köket, och ett av dem är att vi hanterar våra knivar fel, enligt stjärnkocken Erik Videgårds dom.
Erik Videgårds hårda dom
Efter att man lagat mat är det nog många av oss som slänger in knivarna i diskmaskinen tillsammans med allt annat man använt till matlagningen, men enligt Erik Videgårds dom är dock att det är något man absolut inte ska göra, då man förstör knivarna.
– Man får slöa och fula knivar. Det är farligt, risken är mycket större att du skär dig på en slö kniv än på en vass. Diskmaskiner och knivar får aldrig mötas, säger Erik till Godare.
Gör så här istället
Istället för diskmaskin ska man diska sina knivar för hand så de håller sig vassa längre och man helt enkelt får en bättre matlagningsupplevelse.
– Man ska handdiska knivarna, det gör du direkt efter att du har använt dem. Diska, torka och häng dem i en magnet på väggen eller i ett knivställ. Inte i en låda tillsammans med andra knivar för då ligger de och skaver mot varandra, lyder Erik Videgårds dom
Kände du till detta? Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!