
Att odla gurkor utan växthus kan tyckas omöjligt. Men faktum är att det går – det gäller bara att välja rätt typ av gurka. Har man sol, värme och en någorlunda skyddad plats att odla på kan man äta egenodlad gurka hela sommaren lång. Läs mer om hur man gör för att odla egen gurka här nedanför!
De gurkor vi köper i affären är odlade i växthus men det finns andra gurkor som kallas frilandsgurkor. De är lite tåligare och går således utmärkt att odla hemma, utan växthus. Frilandsgurkor gillar värme så vill man odla egen gurka bör man leta upp det varmaste och mest skyddade stället i trädgården. Då har de störst chans att bli bra och goda.
Odla egen gurka
Så här gör du för att odla egen gurka. Börja med att så frön, ett och ett, i krukor med vanlig, fuktig planteringsjord. När de börjar gro så vattnar du på fatet och låter gurkorna vänja sig vid utomhusklimatet några timmar om dagen under en veckas tid. Sedan kan du plantera ut gurkorna och täcka dem med fiberduk i några veckor tills de börjar blomma. När gurkorna väl börjar växa så går det snabbt, det gäller att vara beredd på att skörda.
Kände du till detta? Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!